Forfatter: Bjørn F. Rørvik
Illustratør: Gry Moursund
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2014
Studentenes konklusjon: Hverken utfordrer eller bekrefter tradisjonelle kjønnsnormer
Dette er en bildebok hvor bildene illustrerer både handlingen og følelser, men ikke helt nødvendigvis i samspill med teksten. Det er mer som at det komplimenterer teksten, istedenfor at bildene speiler teksten som er normen for disse typer bøker.
«Nils har bursdag! Og han vet akkurat hva han ønsker seg – verdens fineste Barbie, selvfølgelig!»
Faren til Nils lovte at Nils kunne ønske seg akkurat hva han ville, så han gleder seg stort til å leke med den fine Barbien han ønsket seg. Når faren oppdager at Nils ønsker seg en Barbie, ser han seg litt rundt på rommet, litt forlegent og forsøker å overtale Nils til å ta en lekepistol i stedet. Det er denne konflikten som er hovedkomponenten i boken, hvor faren føler seg tydelig svakere enn andre stereotypiske foreldre med sønner som vil ha balltre (eller pistoler) som gaver.
Denne konflikten er todelt, da den ene konflikten handler om Nils som ønsker seg Barbie, fordi det er faktisk det han ønsker seg, men faren ønsker ikke det for sin sønn. Den andre halvdelen av konflikten er mellom faren og hans egen oppfatning av hvordan en ideell far skal være. Den halvdelen av konflikten er mer skjult, men samtidig mer fremtredende. Illustrasjonene i boken viser faren som fysisk liten sammenliknet med de andre stereotypiske fedrene. Det illustrerer farens mindreverdighetskompleks og hvorfor han ønsker at sønnen hans skal passe inn, fremfor å akseptere hans individualitet og støtte ham.
Nils takler denne konflikten på en standhaftig måte. Nils er en «ordentlig» gutt som står på kravet sitt, nemlig at faren skal innfri løftet sitt om at Nils kunne velge akkurat det han ville til bursdagen sin. Til tross for farens forsøk for å kjøpslå, inngå avtaler og andre metoder for å få sin vilje, så står Nils fast på sitt.
Dette forandrer seg når faren sier at han kan kjøpe pistolen til Nils, fordi «alle er nødt til å høre på han som har pistolen.» Når Nils hører dette så sier han med ett seg enig med sin far, betaler for pistolen og går ut. Der starter en pistol-lek med faren, og til slutt retter Nils pistolen mot faren og sier «Nå vil jeg at du skal kjøpe en Barbie til meg!» Faren, som allerede hadde sagt at det er den med pistolen som bestemmer, ser seg pent nødt til å innfri dette løftet. Nils hadde til og med kjøpt pistolen som faren ville han skulle ha (i et forsøk på å «redde ansikt?»).
Boken slutter med at Nils sitter i stuen hjemme og leker med Barbien sin. Faren er en passiv deltager i leken, til tross for at han ikke støttet dette tidligere. I løpet av boken så utvikler Nils seg fra å være en forsiktig, stille gutt som er et «offer» i en konflikt han ikke har noe med, til en mer selvsikker og tydelig ung gutt.
Støtter denne boken opp under tradisjonelle kjønnsroller, eller bryter den med dem? Vi har sagt oss enige i begge påstandene: Siden Nils er en så standhaftig og sta gutt, bryter han veldig med tradisjonelle kjønnsroller som at Barbie er kun en jenteleke. Boken i seg selv, derimot, får igjennom denne handlingen fastslått at dette er unormal oppførsel, litt utenfor normen, og derfor fremhever den de tradisjonelle kjønnsrollene, og slår dem litt mer fast.
Oppfatningen av handlingen er i stor grad opp til den enkelte, siden vi oppfatter ting på forskjellige måter, og derfor vil handlingen for noen støtte oppunder tradisjonelle kjønnsroller, men andre vil hevde at boken bryter med dem. Vi møtes på halvveien, og sier den gjør begge deler på en gang, og det er opp til leseren å finne ut hva de synes.
To barnehagelærerstudenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus