Forfatter: Lene Ask
Illustratør: Lene Ask
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2011

 Studentens konklusjon: Utfordrer tradisjonelle kjønnsnormer

Det er forholdsvis lite tekst på hver side, og den brukes mest til å beskrive handlingen man ser i bildene, og for å fremme replikkene. Boka har likhetstrekk med bl.a. bøkene i Karsten og Petra serien. Boka handler om to tvillinger. En jente som er fortelleren og tvillingbroren som er gutt. De skal ta en tur til svømmehallen sammen med moren sin. Når de skal inn i garderoben vil ikke gutten inn i damegarderoben, han er jo gutt. Siden far ikke er med må han være med mor inn i damegarderoben. Her er han utilpass, men søsteren hjelper ham, og sammen ”løser” de problemet.

De går inn på do og bytter badetøy, Jo tar på seg Jenny sin badedrakt og Jenny tar på seg Jo sin badebukse. Da synes ikke Jo det er ubehagelig lenger, og ingen andre legger merke til at de har byttet, hverken i garderoben eller i svømmehallen. Når Jo har på seg Jennys badedrakt tør han å hoppe i bassenget, noe han ellers ikke tør.

Tvillingene Jenny og Jo er tøffe og usikre på ulike felt. Det er Jo sin usikkerhet/motvilje til å gå i damegarderoben som er hovedpoenget i boka. Det fysiske utseende spiller ingen rolle i fortellingen, bortsett fra poenget at tvillinger ser like ut.

Konklusjon: Jenta i tvillingparet er fortellerstemmen. Kjønnet spiller en rolle i fortellingen da det er søsteren som finner en løsning. Boka har tydelige kjønnsroller, men det blir klart at gutter og jenter både er aktive og har følelser. Jeg synes boka utfordrer tradisjonelle kjønnsnormer.

Barnehagelærerstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus