Forfatter: Bodil Vidnes-Kopperud
Illustratør: Anette V. Heiberg
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2012
Serie: Nilsen og Dina

Studentens konklusjon: Utfordrer tradisjonelle kjønnsnormer

Boken handler om Nilsen. Nilsen er tydelig hovedkarakteren, i og med at boken heter ”Nilsen og krabbene”, og han opptrer som en eventyrlysten, men stille gutt. Han er den yngste av personene i boken. Sammen har han med seg storesøster Dina og pappa. Dina er en mer modig og selvstendig jente, mens pappa er den helteaktige og omsorgsfulle voksne.

De er på stranden og skal fiske etter krabber. Nilsen har tydeligvis ikke sett en krabbe før, for han vil kose med krabben, noe som fører til at han blir kløpet i fingeren og faller i vannet. Han får hjelp og trøst av pappa. Etterpå blir det iskremfest på teppet. Nilsen og Dina vil bade. Pappa slipper krabbene ut i vannet, men ikke der hvor de bader for da kan de få vondt. Det har Nilsen erfart. Dette er en typisk bildebok som er dominert av illustrasjoner og med lite tekst. Siden det er store, fine bilder og lite tekst, får jeg en forståelse av at boken er egnet for de litt yngre barna i barnehagen.

Kjønnsnormer i boken: Det jeg lurer på er hvorfor er det alltid en gutt som er hovedkarakter? Kunne ikke dette vært en bok om Dina i stedet for om Nilsen?

På tross av det vil jeg si at boken er ganske nøytral når det kommer til kjønnsnormer. Selv om det er både jente og gutt med i historien, så gjør de de samme aktivitetene, har på seg like klær og uttrykker det samme. Fargene på illustrasjonene er også veldig nøytrale. Ikke mye av verken rosa eller blå (som er typisk for å skille kjønn). I tillegg er den voksne omsorgspersonen en pappa. Dette samsvarer jo ikke nødvendigvis med kjønnsnormene. Fra gammelt av er det jo en mor som kan vise følelser og gi omsorg, men her får vi se at i dag er det like gjerne en pappa.

Konklusjon: Jeg syns dette er en god bok å ha i barnehage. I denne boken er alle likeverdige når det kommer til aktiviteter og omsorg på tross av kjønn.

Barnehagelærerstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus