Forfatter: Huginn Þór Grétarsson
Illustratør: Erick Sulaiman
Forlag: Óðinsauga
År: 2012

To studenters konklusjon: Bildeboken utfordrer tradisjonelle kjønnsnormer

Boken handler om Alli som er allmektig. Hans mor er en engel, og faren er gud, verdens skaper. Allis familie bor i himmelriket, utover det er Allis familie nokså tradisjonell. Broren hans er tenåring og oppfører seg som en typisk tenåring på jorden, og hans lillesøster vet like lite som jordens småbarn. For eksempel river hun i stykker invitasjonskortet som Alli skriver for å invitere jordens barn i bursdagsselskap. Bokens gode budskap er at ingen skal holdes utenfor. Alle barn fra hele verden blir invitert til bursdagen, og da spiller hverken rase eller kjønn noen rolle. Prisen på bursdagsgavene er også uvesentlig, det er tanken som gjelder, å glede andre, vise vennskap og kose seg sammen.

Boken er svært fargerik og det skjer mye på hver eneste side. Bokens omslag har en illustrasjon av himmelriket og mange barn på vei til bursdagsselskapet med pakker. Dette bildet finnes ikke i boken, men det viser på en utmerket måte hva leseren kan forvente seg. Bokens tittel er tydelig, en rød banner med store hvite bokstaver. Bokens kjønnsvinkling er også ganske bra. Allis mor og far er begge like aktive ved å forberede bursdagen. Moren har på seg en rosa kjole, som er i orden, for faren har på seg en rosa t-skjorte. Allis mor er en engel og faren allmektig, som gjør at han mer betydningsfull. Dette er den eneste negative kjønnsvinkelen i boken. Det hadde ikke gjort noe om de begge hadde vært allmektige.

Gjestene på bursdagsfesten er av begge kjønn og det er ingen forskjell på det som henholdsvis jenter eller gutter kan. For eksempel kan både en jente og en gutt fly et romskip. Både gutter og jenter er følsomme mennesker som viser stor omsorg. En av guttene gir Alli en gave han har laget selv og en av jentene gir ham en klem. Alli viser at han er glad for barnas vennskap. Boken avsluttes ved at Alli legger seg i sengen, og sengen er et symbol for sikkerhet.

Boken har mange referanser til Bibelen. Leseren spekulerer på om Jesus er Allis far, for mens han forbereder bursdagsfesten har han en t-skjorte på med teksten: «La de små barna komme til meg», og har også brunt hår og skjegg i likhet med mange av bildene av Jesus. Alli tar imot gjestene ved den gylne porten. Han lærer barna å gå på vannet. De gjenbygger Noas ark og springer gjennom den rensende ild. Det er interessant at den rensende ild ikke føles varm for gode barnesjeler. Her ligger det kanskje en beskjed til barna om at det lønner seg å være god.

Boken passer utmerket for barn av begge kjønn i barnehagen. Den har vakre bilder og et godt budskap. Begge kjønn er representert i boken. Det eneste som kan forhindre at denne boka blir lest for barn, særlig i barnehagen, er at den inneholder svært mange referanser til kristendommen, og Island er i dag er et ganske multikulturelt land med forskjellige religioner.

To lærerstudenter ved Høyskolen i Akureyri