Forfatter: Tiril Valeur
Illustratør: Tiril Valeur
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2013
☺ Studentens konklusjon: Utfordrer tradisjonelle kjønnsnormer
Boka handler om Liv som skal på ballett sammen med sin morfar. Når Liv skal ta på seg drakta si, har morfaren tatt med seg en dinosaurdrakt istedenfor ballerinadrakten hennes. Liv blir sint og nekter å ta på seg drakten sin. Etter en stund foreslår hun at hun kan ta på seg drakta hvis morfar tar på seg strømpebuksene hennes. Etter å ha tatt på klærne sine begynner de å danse, og snart har hele gruppa lært seg den nye dansen. Liv vil gjerne at morfar blir med på ballettreningen neste uke også.
Denne boka er skrevet i blokkbokstaver med bare en setning på hver side. Ut fra det kan man tenke seg at boka er for de barna som er tidlig i lesefasen. Hovedkarakteren i boka er en jente som går på ballett, typisk «jentete». Vi ser også at de andre barna på balletten blir levert av sine mødre, mens Liv blir levert av morfar. Bakgrunnsfargen består av mye rosa, samt at morfar har en rosa genser på seg. Hvis man ser på samfunnets normer i forhold til kjønnsrollene så skal mødrene levere, men her tar morfar morsrollen. Morfar gjør alt som de andre mødrene gjør og han blir tatt imot på en god måte siden alle de andre begynner å danse den samme dansen som morfar og Liv. Det er også en gutt i ballettklassen som har på seg rosa shorts, hvilket også strider mot kjønnsnormene. Men dette viser også at det er akseptabelt.
Konklusjon: Det ser ut som at boka er rettet mot jenter, ettersom boka handler om ballett og at mye av fargene i boka er rosa. Det kan virke som at folk tenker at kjønnsnormene er satt, og i dette tilfelle er det få gutter på ballettreningen. Samtidig ser vi at det er akseptert og at Liv skiller seg ut fra de andre jentene med å ha på seg et dinosaurkostyme. Ved første øyekast ser det ut til å være en kjønnssatt bok, men etter videre analyse ser vi at det er mye i boka som strider mot kjønnsnormene. Denne boka viser at kjønnsnormene ikke er like tydelige i dag som de var før. Det er nå mer akseptert at gutter gjør «jenteting» og at jenter gjør «gutteting».
Barnehagelærerstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus