Forfatter: Kari Stai
Illustratør: Kari Stai
Forlag: Samlaget
Utgivelsesår: 2011

Studentens konklusjon: Bekrefter tradisjonelle kjønnsnormer

«Mopp og Mikko elskar kjøretøy» av Kari Stai er en bildebok for barn i alderen 1-3 år. Denne boken har et kvadratisk format og er en pekebok. Barna kan peke på bilder som båt, traktor, helikopter og fly. Boken ligner litt på pekebøker som små barn har i barnehagen. Boken handler om en jente som inviterer en gutt til å dra på kjøretøyjakt. De samler inn fly og helikopter fra himmelen, og andre kjøretøy som sykler, traktorer, biler, buss og barnevogn fra kaia.

Litt om hovedkarakterene i boka: Gutten er den modige og tøffe, mens jenta er mer forsiktig og tilbaketrukket. Begge karakterene er eventyrlystne. Jenta er en passiv person i fortellingen og lar seg styre av gutten. Denne boken skildrer kun de glade følelsene hos hovedkarakterene. De blir for eksempel glade når de ser ulike kjøretøy som traktor, helikopter etc. Det er viktig at personene viser glede i leken sin. Hvis de ikke hadde vært glade, så kan det være at barna som hadde hørt denne fortellingen, ikke ville ha lekt med disse «guttelekene» (traktor, helikopter, buss, brannbil etc). På grunnlag av dette er karakterenes følelser viktig i boken. Jenta er verken pen eller stygg. Siden det er guttelek, så trenger hun ikke å være så søt. Gutten er den personen som er søtest i fortellingen.

Boken bekrefter det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret, gutten er den sterke og den modige, mens jenta er mer passiv, sjenert og tilbaketrukket. Jenta er ikke så selvstendig i fortellingen, hun gjør for det meste det hun blir bedt om av gutten i boken. Jenta oppfører seg på en måte som samfunnet forventer: hun oppfører seg pent, ordentlig og høflig. Det som er bra med jenta, er at hun tar initiativ til lek. For eksempel sier hun i begynnelsen av boken til gutten: «Kom, så fer vi på kjøretøyjakt». Hun er en vanlig jente, det ser vi fordi hun har på seg en kjole, med andre ord er hun ikke en guttejente. Gutten er ikke en feminin gutt, han er en vanlig gutt som liker å vise at han er sjef. Han styrer leken. Boken bekrefter på den annen side ikke det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret, for jenta leker med gutteleker som helikoptre, traktorer, biler, brannbil og fly, som ser helt vanlige ut (dvs. at de ikke har blir gjort feminine). Det at en jente leker med traktor, kan for mange oppfattes som litt unormalt.

Jenta i denne fortellingen er verken pen eller stygg, men hun er god. Det er ikke slik at det er den pene jenta i fortellingen som er den gode, og den stygge jenta i fortellingen som er den slemme (Slik det er Disney-filmer som «Ariel», «Snøhvit» og «Askepott», der alle de pene jentene er gode, mens de stygge jentene er slemme). Dette er noe som er positivt med denne boken, for det er viktig å vise barna at man kan være god selv om man har et passe godt utseende.

Barnehagelærerstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus